ABOUT

Mijn naam is Leo Deknatel en ik ben in 1971 geboren. Ik ben getrouwd en samen hebben we 1 dochter. Onze thuisbasis ligt in het Zuid-Hollandse dorp Pijnacker. In mijn vrije tijd trek ik er regelmatig op uit met mijn (Canon 7D) camera. Mijn voorkeur gaat dan uit naar macrofotografie. Vlinders hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Ze zijn niet alleen mooi van kleur of vorm maar dansen ook zo mooi door de lucht. Het is het dan ook een sport voor mij om deze prachtige insecten zo mooi mogelijk te fotograferen.

Dambordje
Dambordje
Groot geaderd witje
Groot geaderd witje

Bosparelmoervlinder
Bosparelmoervlinder
Oranjetipje
Oranjetipje

In een ver verleden ging ik een week op vakantie om met een deltavlieger van een berg af te rennen om een stukje door de lucht te kunnen vliegen. Dat was toch wel een hele ervaring, zo vrij als een vogel/vlinder voelde ik me. Dat gevoel was al snel weer voorbij toen ik weer op beide benen en een heel stuk lager geland was. Ja, dan moet je weer omhoog lopen met dat ding op je schouders. Uiteindelijk na veel km’s bergopwaarts heb ik mijn brevet gehaald. Natuurlijk wil je daar mooie foto’s van maken. Dit was de reden dat ik mijn eerste camera kocht. Dan blijkt ook ineens dat fotograferen toch wel heel erg leuk is. Ik doe het dan ook nog steeds met veel plezier.

Er is niet één foto waarvan ik zeg dat is mijn meest favoriete foto. Uiteraard vind je de één mooier dan de ander. Dus omdat ik het lastig vind om er één specifiek uit te lichten heb ik er een aantal in dit bericht geplaatst. Persoonlijk vind ik ze allemaal erg mooi. Ik heb momenteel wel een foto die ik bijzonder vind.

Groot geaderd witje
Bruin blauwtje
Aardbeivlinder (boven) en Bruin blauwtje (onder)

Ik vind deze foto bijzonder doordat er twee verschillende vlinders (rechter foto) bij elkaar zitten op een grassoort. Deze foto heb ik gemaakt op een bewolkte middag op één van mijn verkenningstochten. Normaal maak ik wel foto’s van twee vlinders of zelfs drie bij elkaar maar niet van verschillende soorten. In dit geval zaten de vlinders ook nog eens heel mooi op dezelfde lijn. Zoals je ziet heeft de één de vleugels gespreid en de ander gesloten. Doordat ze op één lijn zaten zijn de vlinders allebei mooi scherp geworden.

Momenteel ben ik heel tevreden met mijn hobby om vlinders te fotograferen. Helaas zijn de vlinders gebonden aan seizoenen. Zodra de vlinders er niet meer zijn richt ik mij steeds vaker op andere onderwerpen. Denk hierbij aan paddenstoelen en bloemen of libellen. Dit zijn voor mij ook dankbare onderwerpen.

Knolhoningzwam
Knolhoningzwam
Amethistzwam

Donsvoetje
Knolhoningzwam
Knolhoningzwam

Gezien het feit dat ik het meest op pad ben voor macrofotografie is mijn favoriete lens een macrolens. Al jaren heb ik een 180 mm macrolens van Sigma. Ik ben zeer tevreden met deze lens. Soms gebruik ik ook een 1.4 converter en tussenringen. Ik ga bijna altijd alleen op pad om te fotograferen. Ik kan me dan volledig concentreren op wat ik voor ogen heb. De rust die er dan is vind ik heerlijk en ontspannend. Je bent dan letterlijk één met de natuur. Ik ga regelmatig gewoon zitten en doe dan helemaal niets. Als je even zo zit komt alles om je heen tot leven en zie je veel waar je anders voorbij was gelopen. De dieren om je heen accepteren je en zien je niet meer als een bedreiging. Dit zijn de momenten die ik prachtig vind en waarbij je je één voelt met de natuur. Onderweg kom je ook mensen tegen wat heel leuk en gezellig kan zijn. Ik ga gericht te werk. Ik neem alleen mee wat ik op dat moment nodig heb. Ga ik voor macro dan heb ik ook alleen maar die spullen bij me.

Bosparelmoervlinder
Dambordje

Ik verdiep me van te voren in de plek waar ik naartoe ga en wat ik wil fotograferen. Ik ben van mening dat je op deze manier betere resultaten behaalt. Ik zorg op een nieuwe locatie altijd dat ik er vroeg in de middag ben. In de middag verken ik het gebied door lekker te struinen. Hierbij maak ik dan meestal geen foto’s, omdat ik het licht dan vaak te hard vind. Ik ben dan puur gericht op wat er allemaal aanwezig is. In de avond kom ik dan terug om foto’s te maken. Als het mogelijk is en afhankelijk van het weer ga ik ook regelmatig de volgende morgen vroeg weer terug. Vooral voor foto’s in de vroege morgen met dauwdruppels op het onderwerp ben je het vroeg opstaan zo weer vergeten.