FOPZWAMMEN (LACCARIA)

Laccaria is een geslacht van ongeveer 75 soorten schimmels die voorkomen in zowel gematigde als tropische delen van de wereld. Ze zijn mycorrhiza. De soort is Laccaria laccata, beter bekend als de bedrieger. Andere opmerkelijke soorten zijn L. bicolor en de amethist-bedrieger (L. amethystina), soms ten onrechte geschreven als L. amethystea. Omdat sommige Laccaria-soorten het vermogen hebben om vegetatief te groeien en / of te ontkiemen van basidiospores in kweek, worden ze vaak gebruikt als experimentele systemen voor studies van ectomycorrhizale basidiomycetes. Ze hebben een “tetrapolair paringsysteem”, wat betekent dat er 4 paringsoorten zijn, waarvan er twee elkaar kunnen bevruchten. Onlangs is het genoom van L. bicolor gesequenced.

Beschrijving

Laccaria hebben meestal dikke, wijd uit elkaar geplaatste, paarse tot vleeskleurige kieuwen die een beetje afsterven in hechting. De sporen zijn wit en versierd in de meeste soorten.

Uitleg

Een mycorrhiza is een samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels. Veel schimmels en planten leven in mutualistische symbiose in de vorm van een mycorrhiza.

Sequencing  is het bepalen van de nucleïnezuur of aminozuur- volgorde van een DNA, RNA respectievelijk eiwit. 

Een mycorrhiza is een mutualistische symbiose van schimmels en plantenwortels (vaak van orchideeën of bomen). Een extreme vorm van mutualisme is endosymbiose, waarbij een organisme (de endosymbiont) leeft in het lichaam of in de cellen van een ander organisme (de gastheer).

Mutualisme is in de ecologie een interactie tussen twee levensvormen waarbij beide voordeel hebben van die interactie.