Favoriete foto’s 2017
2017 is geschiedenis en 2018 is reeds van start gegaan. De uitstapjes naar mooie natuurgebieden om te fotograferen zijn daardoor een beetje in de vergetelheid geraakt. Het zou toch zonde zijn als al die mooie belevenissen en foto’s naar de achtergrond zouden verdwijnen. Om de pijn een beetje te verzachten heb ik besloten om een selectie van mijn favoriete foto’s van 2017 op deze manier nog wat aandacht te geven.
Bloemen
In deze categorie heb ik twee mooie foto’s uitgezocht. Heel toevallig zijn het twee anemonen. De Bosanemoon is gemaakt in het Haagse bos in Den Haag. De tweede foto is thuis gemaakt op de eettafel. Ik had een bosje anemonen gekocht bij de bloemist. Eigenlijk is het een paarse Anemoon. Ik heb deze foto omgezet naar een zwart wit versie wat ik wel mooi vond. Mijn vrouw was er ook blij mee. Na de foto sessie hebben ze nog een tijdje op tafel staan pronken. Dat is nou wat je noemt een win win situatie.
Libellen
In 2017 ben ik helaas wat te weinig op pad geweest om libellen te fotograferen. In 2018 beloof ik mezelf om dit goed te maken. Toch heb ik wat mooie foto’s kunnen maken waarvan ik er graag twee wil laten zien. De eerste foto van een Kleine roodoogjuffer heb ik in Nootdorp bij de Dobbeplas gemaakt. Het zonnetje was al behoorlijk aan het zakken en ik was al onderweg naar mijn fiets om naar huis te gaan. Vlak bij mijn fiets zag ik deze juffer in het gras neerstrijken om te overnachten. De juffer zat al in de schaduw, maar de zon bescheen de achtergrond waardoor er mooi licht aanwezig was. De tweede foto is van een prachtige Weidebeekjuffer. De foto is gemaakt in de Belgische streek Viroinval. Hier ga ik een paar keer per jaar heen om vlinders te fotograferen, maar hier zitten ook veel mooie Weidebeekjuffers.
Vlinders
Om vlinders te fotograferen ben ik in 2017 in de Belgische streek Viroinval geweest. Dit is een ongerept en mooi gebied met veel kalkgraslanden. Op deze graslanden komen nog vele soorten vlinders voor. Sommige soorten komen in Nederland helaas niet meer voor, maar in België nog wel. Ik kom hier dan ook graag. In dit gebied zijn diverse veldjes die ik met regelmaat bezoek. Ook in Nederland zijn er nog tal van mooie plekjes te vinden. In Alblasserdam kom ik in het voorjaar om Oranjetipjes te fotograferen. Het gebied Meijendel in Wassenaar is ook een mooi natuurgebied waar allerlei soorten vlinders voorkomen. Maar ook om de hoek van de deur in mijn woonplaats fladderen de vlinders vrolijk door de lucht. Dus je hoeft echt niet altijd naar het buitenland. Maar eerlijk is eerlijk daar kom je wel meer soorten tegen en vaak zijn de populaties in het buitenland ook groter.
Bosparelmoervlinder
De Bosparelmoervlinder komt op een van de veldjes in de Viroinval voor. De soort is ook redelijk zeldzaam. Gelukkig kom ik deze soort elk jaar weer tegen op hun vaste plekje. Het lijkt er zelfs op dat het er elk jaar meer worden. Op een mooie morgen met weinig wind trof ik de beide vlinders aan op een grassoort. Zodra de vlinders door de zon worden beschenen kunnen ze zich lekker opwarmen en hierdoor gaan ze de vleugels spreiden. Wanneer ze zijn opgewarmd door het lekkere ochtendzonnetje vliegen ze weg op zoek naar een partner of iets te eten. De onderste vlinder was als eerste weg. De tweede bleef nog eventjes nagenieten van het zonnetje. Hierdoor kon ik op mijn gemak de foto maken, waarbij de vleugels mooi gespreid waren.
Groot geaderd witje en rups van de Nachtpauwoog
Ook het Groot geaderd witje zie je in de Viroinval met regelmaat. In goede jaren kom je ze hier in behoorlijke aantallen tegen. Meestal zoeken deze vlinders een slaapplekje op witte bloemen. De margriet is toch wel favoriet. In Nederland komt deze soort helaas niet meer voor. Zo nu en dan komt er wel eens eentje de grens over om Nederland een bezoekje te brengen. Dit is dan wel in het uiterste zuiden van ons land en het gaat dan om een dwaalgast. Op een avond liep ik tussen de struiken en zag ineens een hele mooie rups zitten. Geen idee wat voor ontdekking ik had gedaan en op mijn hotelkamer ben ik gaan zoeken van welke vlinder deze prachtige rups kan zijn. Uiteindelijk bleek het de rups van de Nachtpauwoog te zijn. Voor mij is dit met stip één van mijn favorieten van 2017.
Oranjetipje en Kleingeaderd witje
Het Oranjetipje komt meestal rond koningsdag te voorschijn. Misschien komt dat wel door de naam, wie zal het zeggen. Persoonlijk vind ik het een prachtige gekleurde en getekende vlindersoort. In de bovenste foto van de twee bovenliggende foto’s is heel mooi te zien hoe prachtig ze zijn. Het mannetje heeft oranje vleugeltippen en het vrouwtje niet. De foto is gemaakt in het Alblasserbos in Alblasserdam. De vlinders komen meestal voor langs bosranden. De foto hieronder is ook in het Alblasserbos gemaakt. Dit Klein geaderd witje kwam ik tegen toen ik op zoek was naar Oranjetipjes.
Paddenstoelen
Ook paddenstoelen zijn mooie creaties van moedertje natuur. De vele soorten zijn dan ook vaak zeer fotogeniek. De een is nog mooier van kleur dan de ander. Later in het jaar is het licht vaak niet meer zo hard en fel als in de zomer. Samen met de mooie herfstkleuren en het zachtere licht kan je je als fotograaf heerlijk uitleven in het bos. Een regenpak is dan wel erg handig, want vaak lig je op de grond om de paddenstoelen mooi op de foto te krijgen. De meeste foto’s van paddenstoelen maak in het Kralingsebos te Rotterdam of in De Horsten te Wassenaar. De foto hieronder is de welbekende Vliegenzwam van kabouter Spillebeen.
Amethistzwam en Vliegenzwam
De Amethistzwam op de foto hierboven is toch wel een soort die ik door de vele vormen en mooie kleur erg kan waarderen. Bij deze foto heb ik een beetje zitten spelen met wat blaadjes voor de lens. Dan krijg je wat vervaging hier en daar, waardoor de foto een sprookjesachtig effect krijgt.
Knolhoningzwam
De knolhoningzwam is een leuke paddenstoel die je in grote groepen op boomstammen kan tegenkomen. Op de plek waar de twee onderstaande foto’s zijn gemaakt struikelde je zowat over deze grappige soort. Het mooie en zachte licht werkte lekker mee bij deze foto’s. Deze soort doet me altijd sterk denken aan een familietafereeltje.
Dit zijn voor mij de mooiste foto’s van 2017. Het was eigenlijk de bedoeling om er uiteindelijk 10 over te houden maar dat is me spijtig niet gelukt en ik ben bij 15 gestrand. Als ik eerlijk ben vind ik dat eigenlijk helemaal niet erg hoor 🙂 Ik hoop in ieder geval dat u ze net als ik de moeite waard vindt om te bewonderen. Voor de liefhebbers zal ik een extraatje inbakken in de vorm van een galerie als link, zodat u de foto’s één voor één in de galerie in het groot kunt bekijken.
5 Comments
Een heel mooi overzicht van 2017 laat je zien. De eerste twee – van de anemonen – spreken mij niet zo aan, maar de rest is fantastisch. Dat Viroinval lijkt me echt de moeite waard. Ik moet misschien maar eens een weekje vakantie boeken in die buurt.Maar – zoals je laat zien – is er in Nederland ook veel moois te vinden. Ik kan me goed voorstellen dat de rups met stip op één staat: dat is echt een wonderschoon plaatje. Die zou ik zelf ook graag eens tegenkomen.
Groet, Dick
Hallo Dick,
Dank je wel. Sorry van de anemonen Dick 🙂 . Maar gelukkig is de rest wel aan jou besteed. De Viroinval is zeker de moeite waard. Afgelopen jaar was er veel commentaar op het beheer daar. Veel schapen die daar lekker hebben gegeten. Volgens de kenners daar was het afgelopen jaar wat tegen gevallen door de warmte in combinatie met de schapen. Maar ze verwachten dat 2018 een topjaar wordt wat de natuur betreft.
Mvg,
Leo
Dat zijn erg mooie foto’s – zoals we van jou gewend zijn – Leo.
Viroinval heb ik in augustus ook bezocht en wat heb ik genoten van de soortenrijkdom! Het was echt fantastisch en ik wil dit jaar graag weer. Maar zo mooi als jij kan ik ze niet vastleggen.
Hartelijke groet,
Marjolein
Hallo Marjolein,
Dank je wel voor het dubbele compliment 🙂 . Hoe was het daar in Augustus, niet kaal? Ik was in Mei geweest en toen was alles kaal gevreten door de schapen. Daarom eind Juli niet geweest. Volgens de kenners daar zou het in 2018 heel mooi moeten zijn. Ga dit jaar in Juni naar Frankrijk, La Brenne. Zal in Mei en Juli ook nog wel even kort in de Viroinval zijn denk ik.
Mvg,
Leo Deknatel
Wat een genot om naar die prachtige macro fotos van jou te kijken,leo.
Welk statief gebruik je hiervoor??
Ben zelf net begonnen met macro fotografie(nikon D500 +sigma 105mm),.Ik fotografeer uit de hand en ben nog niet tevreden over de scherpte.
Vr gr gertjan van der Kooij