Zilveren maan
De Zilveren maan (Boloria selene) is voor Nederlandse begrippen een zeldzame dagvlinder. Ik als vlinderliefhebber had hem jaren geleden al eens gefotografeerd. Voor mij was dat toen voor het eerst. Met zweet in mijn handen maakte ik de foto’s. Zo trots als een pauw heb ik de mooiste foto natuurlijk op internet gezet.
Eerste reacties
En ja hoor binnen vijf minuten kwamen de eerste reacties. Die eerste reacties kan ik me nu nog steeds heel goed herinneren. Dat kwam dan vooral doordat ik geen Zilveren maan, maar een Bosparelmoervlinder (Melitaea athalia) had gefotografeerd. Ik zal iets verderop een foto bijvoegen van de Bosparelmoervlinder zodat jullie de verschillen kunnen zoeken. Ja, ook jullie moeten er wat voor over hebben hoor, want niet alles gaat vanzelf.

Zilveren maan(Boloria selene)
Fotomaatje
Via internet, werk en mijn foto uitstapjes heb ik inmiddels aardig wat mensen ontmoet. Elke keer leer je dan weer andere dingen en hoor je over mooie vlinderplekjes. Daar zitten dan vaak ook mooie foto’s aan vast. Dit keer waren het mooie foto’s van de Zilveren maan. En ja, zeg nou eerlijk dat je dan toch ook denkt: “Zo die wil ik ook weleens tegenkomen en op de foto zetten.” Alleen is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Met een beetje hulp kom je er wel
Ze zitten vaak niet om de hoek van de straat en je kent ook het leefgebied dan niet. Zonder hulp kan het dan voorkomen dat je dan voor niets bent gegaan en dat willen we natuurlijk niet. Voor mij was het in dit geval 2 uur rijden om in een leefgebied van deze mooie vlinder te komen. Gelukkig heb ik daar in de buurt een fotomaatje wonen waar ik een nachtje heb kunnen logeren.

Zilveren maan (Boloria selene)
Leefomgeving
In het leefgebied van de vlinder troffen we al vrij snel enkele exemplaren aan. Vind je er één, dan zijn er vaak meer aanwezig. De dichtheid van deze soort kan vrij hoog zijn. Vanwege harde wind zijn we een stukje verder gelopen en zochten we op plekjes met wat meer beschutting. Ook hier vonden we snel enkele exemplaren. De meeste vlinders troffen we aan op echte koekoeksbloem. De bloem wordt druk bezocht om nectar van te drinken. Niet zo gek dus dat de vlinders hier ook op overnachten. Ook op distels zaten ze nog nectar te drinken. Meestal komt deze soort voor op natte en vochtige, schrale graslanden. Bloemrijke hooi- of rietlanden worden zeker niet geschuwd. Veldjes met wat struiken en bomen aan de rand worden zeker gewaardeerd door deze vlinders.
Waardplanten
De waardplant is voornamelijk moerasviooltje of hondsviooltje. Geen idee hoe die eruit zien, maar daar hebben we weer Google voor. Het is noodzakelijk voor de voortplanting dat de dichtheid en het aantal van de waardplant voldoende aanwezig is.

Zilveren maan (Boloria selene)
Zoek de verschillen
Wat een prachtig gebied was het en niet alleen voor deze mooie vlinders, maar ook voor libellen. Ik ga hier zeker nog eens naar terug. Aan alles komt een eind en zo ook aan het avontuur van de Zilveren maan. Het waren twee hele leuke en gezellige dagen mede dankzij mijn fotomaatjes. Oh ja, ik had voor jullie nog een zoek de verschillen plaatje. Ik zal foto’s van deze twee verschillende vlinders naast elkaar zetten. Voor de liefhebbers heb ik ook wat linkjes in het bericht gebakken voor meer informatie over dat onderwerp.
- Zilveren maan (Boloria selene)
- Bosparelmoervlinder (Melitaea athalia)
Voor de liefhebbers
Voor de echte liefhebbers of gewoon voor als je het lukt vindt. Hier nog even een zoekplaatje. Vaak kan je aan de onderkant van vleugels de parelmoervlinders goed uit elkaar houden. Aan de bovenkant lijken ze sterk op elkaar. Ik ben benieuwd of jullie aan de plaat kunnen zien welke de Zilveren maan is. Als je het niet weet en het graag wilt weten kun je een reactie plaatsen.
Leave a reply